blog

Kako vam GoogleAD može pomoći – upute za početnike – dio 2.

by | Marketing

Kako vam GoogleAD može pomoći – upute za početnike – dio 2.

by | svi 14, 2020 | Marketing | 0 comments

Postavljanje GoogleAD računa

U drugom dijelu ćemo obraditi način postavljanja GoogleAD računa, kako postaviti oglase i na koji način urediti prikazivanje više različitih oglasa. Kampanju je moguće postaviti u nekliko koraka koje ćemo opisati u Jednostavnoj varijanti. Ona je vođena kroz GoogleAD platformu te je automatizirana.
U detaljnijoj varijanti ćemo proći više koraka u modificiranju kampanje. Pretpostavimo da već imate svoj Google račun (ako koristite google email). Ako nemate, kreirajte ga u nekoliko koraka kako bi mogli koristiti sve google proizvode. Krenimo na prvi korak kreiranja Google oglasa u jednostavnoj varijanti.

Kreiranje GoogleAD oglasa u nekoliko koraka

Otvorite web stranicu Google AD i prijavite se sa svojim Google računom. Ako nemate Google račun, morat ćete ga otvoriti. Nakon što unesete potrebne pojedinosti, otvoriti će vam se sljedeća stranica, putem koje možete kreirati svoju prvu kampanju. Ovdje možete odabrati svoj proračun, ciljanu publiku, postaviti ponude i napisati tekst oglasa.
Prijava u Google ad račun
Google AD prijava
Odabrati cilj oglašavanja
Google AD prijava novi račun
Odabir ciljane publike
Google AD kampanja
Kreiranje oglasa
Google ad postavljanje oglasa
Određivanje proračuna
Google ad postavljanje proračuna
Odrediti način plaćanja
Google ad postavljanje oglasa
Kroz navedene korake, vaš oglas može biti aktivan na Google-u. Na ovaj jednostavan način možete testirati koliko vam postavljeni oglas donosi upite ili povećava prodaju. Budući da je puno detalja uključeno u postavljanje dobre kampanje, preporučamo da proučite Detaljniji način postavljanja koji opisujemo u nastavku.
U nastavku ćemo opisati kreiranje GoogleAD oglasa uz više detaljniji pristup kroz koji možete preciznije ciljati publiku, te što je najvažnije, potrošnju vašeg proračuna.

Detaljnija varijanta

Kreiranje GoogleAD oglasa

Nakon što ste kreirali svoj Google račun i GoogleAD račun, možete upravljati kampanjama i kreirati oglase za različiite grupe odnosno ciljeve oglašavanja.

Kreirajte novu kampanju

Nova kampanja predstavlja oglase kroz koje možete definirati određeni cilj koji želiite postići. Postavljanjem kampanje određujete gdje će se oglasi prikazivati i na koji način želite da potencijalni kupci stupe u interakciju s vašom tvrtkom.

Postavljanje GoogleAD kampanje

Odaberite mrežu za prikazivanje

Sljedeći je korak odabir Googleove pretraživačke i prikazivačke mreže. Pretraživačka mreža vaše oglase stavlja na rezultate google pretraživanja , dok će prikazivačka mreža vaš oglas prikazivati na bilo kojem web mjestu koje prikazuje oglase.
Za početnike i male tvrtke preporučuje se kretanje s pretraživačkom mrežom jer ona prikazuje oglase korisnicima koji pretražuju ključne riječi relevantne za vašu tvrtku. Prikazivački oglasi mogu biti odlični za brendiranje, ponovno ciljanje te obično imaju puno niži CPC (cijenu po kliku).

Međutim, oni nisu toliko orjentirani prema upitu potencijalnih kupaca, često ih mogu vidjeti i kupci koji nisu zainteresirani za pregled sadržaja iza oglasa.

Postavljanje GoogleAD kampanje

Postavite proračun

Kao što je spomenuto ranije, GoogleAD platforma koristi model licitiranja. Ponuda je iznos novca koji ste spremni platiti za svaku osobu koja klikne na vaš oglas. Ako vi i vaš konkurent licitirate za istu ključnu riječ, a vi želite platiti više po kliku, vaš će se oglas prikazati višim od njegovog. Ponuđene su vam dvije mogućnosti. Prva omogućuje Google-u da postavi iznos vaše ponude kako bi maksimizirao povrat vašeg ulaganja. Ako biste radije postavili svoju ponudu ručno, predlažemo da istražite pomoću Googleovog alata za planiranje ključnih riječi. Ako tek počinjete, možda biste htjeli početi s automatskim licitiranjem dok se ne upoznate sa GoogleAD platformom. Međutim, ručno postavljanje ponuda obično može biti isplativije. Iako ponekad to zahtijeva i dodatno održavanje.
Osim licitiranja, ovdje postavljate i limit koji želite dnevno potrošiti kroz vašu kampanju. Nakon što se dnevni proračun potroši, oglasi se stopiraju do sljedećeg dana. Također na razini računa postavljate i mjesečni proračun do kojeg želite doseći svoju potrošnju.
Postavljanje GoogleAD kampanje

ključne riječi

Odabir ključnih riječi za Google AD kampanju

Ključne riječi su pojmovi za pretraživanje ili fraze koje korisnik uvodi u Googleovo polje za pretraživanje. Google vam omogućuje da odaberete oko 15-20 ključnih riječi koje mogu potaknuti prikaz vašeg oglasa na SERP-u. Ne brinite, kasnije uvijek možete dodati više ključnih riječi.

Preporuča se odabrati nekoliko ključnih riječi za koje ste sigurni da će donijeti rezultate, umjesto 20 koje će vam se činiti relevantnim. Obratite pozornost i na opseg pretraživanja po ključnim riječima. Iako se možda čini primamljivo odabrati ključnu riječ koja ima obujam pretraživanja od 450 000, to možda i nije najbolja ideja.

Kao što je ranije spomenuto, GoogleAD platforma radi na sustavu licitiranja. Ključne riječi s velikim brojem pretraživanja obično su izuzetno skupe za nadmetanje. Odabir više ključnih riječi ili odabir ključnih riječi s visokim opsegom pretraživanja može se pokazati skupo.

Kontrolirajte svoje troškove odabirom nekoliko relevantnih ključnih riječi s umjerenom količinom pretraživanja.

VRSTE KLJUČNIH RIJEČI I ODREĐIVANJE ISPRAVNOG “PODUDARANJA KLJUČNIH RIJEČI”

Postoje četiri vrste podudaranja ključnih riječi koje određuju kako želite da se vaš oglas prikazuje.
1. ŠIROKO PODUDARANJE
Široko podudaranje zadana je postavka u GoogleAD platformi. Prema Googleu označava opciju “omogućava se prikazivanje vašeg oglasa za pretraživanja po sličnim izrazima i relevantnim varijacijama, uključujući sinonime, jedninu i množinu oblika, moguće pravopisne pravopisne napise.” Široko podudaranje omogućuje vam dosezanje najšireg dijela vaše publike. No, budući da široko podudaranje prikazuje i vaše oglase za sinonime i jedan dio ključnih riječi, oglas se može prikazati u puno nerelevantnih rezultata pretraživanja. Na primjer, možda ciljate na “ekskluzivni restorani u Osijeku”, koristeći široko podudaranje, vaš se oglas može prikazati i u rezultatima za “pizzerije u Osijeku”.
2. MODIFIKATOR ŠIROKOG PODUDARANJA
Modifikator širokog podudaranja pruža veću kontrolu. Jednostavnim dodavanjem znaka “+” prije pojma možete ga zaključati. Tek kada pojam za pretraživanje sadrži izraze ili riječi nakon znaka “+”, vaš će se oglas prikazati u rezultatima. Na primjer, ako licitirate za “+ ekskluzivni restorani u Osijeku “, rezultat se nikada neće prikazati za pojmove za pretraživanje poput ” pizzerije u Osijeku “.
3. PODUDARANJE FRAZE
Podudaranje fraza nudi još veću kontrolu vlasnicima tvrtki. Kad odaberete podudaranje fraze, vaš će se oglas prikazati samo u rezultatima za pojmove za pretraživanje koji su istim redoslijedom kao i ključna riječ koju ste odabrali. To znači, ako odaberete “restorani u Osijeku”, vaš se oglas neće prikazivati kao “Osijek restorani”. Da biste odredili podudaranje fraze, jednostavno stavite ključne riječi između citata.
4. TOČNO PODUDARANJE
Kao što ime sugerira, ova će opcija osigurati da se oglas pojavi samo kada netko pretražuje pojam za pretraživanje identičan vašim odabranim ključnim riječima. Ako ste odabrali točno podudaranje i ključna riječ je “najbolja pizza u Osijeku”, vaš se oglas neće pojaviti ni za pojmove za pretraživanje kao što su “top pizzerije u Osijeku”. Da biste odredili točno podudaranje, postavite zagrade oko odabranih ključnih riječi. (Primjer: [najbolja pizza u Osijeku]) Savjet: Korištenje točnog podudaranja može biti siguran i sporiji način za ocjenjivanje naših kampanja tek na početku.
5. NEGATIVNE KLJUČNE RIJEČI
Negativne ključne riječi su pojmovi koji osiguravaju da se vaš oglas ne prikazuje irelevantnoj publici. Ova je značajka GoogleAD platforme je korisna ako imate proizvod ili uslugu koji ključne riječi mogu dijeliti s nečim što nije povezano.
Ključne riječi

ODABERITE CILJANU PUBLIKU

U ovom koraku morate odrediti zemljopisni položaj svoje ciljne publike. Ova značajka osigurava prikazivanje vašeg oglasa samo korisnicima koji pretražuju po ključnim riječima koje ste postavili, i prisutni su na vašem zemljopisnom položaju. Korištenjem napredne opcije pretraživanja, dobivate pristup opciji „ciljanje po radijusu“. Ciljanje radijusa omogućava vam ciljanje određenog radijusa iz vašeg grada ili okolice grada. Ovisno o prirodi vašeg poslovanja, možda želite ciljati čitavu zemlju ili samo gradove, ako nešto prodajete lokalno. Možete čak postaviti i različite prilagodbe licitacija po ciljevima radijusa. Na primjer, možda želite licitirati više u krugu od 10 km, ali niže u krugu od 80 km.

Napišite oglas

Pisanje oglasa za GoogleAD kampanju

Pisanje oglasa je vjerojatno ključni ovog postupka. Predlažemo vam da ga zamislite i učinite to zaista uvjerljivim. Vaša poruka treba jasno dostaviti vašu ponudu na takav način da uvjeri korisnika da klikne na vaš oglas i posjeti vašu web stranicu. Evo nekoliko savjeta za početak:

 

Najbolje prakse kreiranja oglasa

  • Ukratko: nema puno prostora za tekst. Stoga zadržite svoju poruku kratkom i jasnom.
  • Naslov je presudan: naslov oglasa prvo je što će korisnik pročitati. Obavezno ih pozovite i uvjerite da kliknu na oglas.
  • Imajte jasan poziv na akciju: jasan poziv na akciju govori korisniku što želite učiniti.
  • Naslovi : GoogleAD omogućuje da u oglas budu uključena najviše dva naslova, svaki koji sadrži 30 znakova. Obavezno pametno koristite ovaj ograničeni prostor. Uz to, preporučuje se da u naslove stavite barem jednu od odabranih ključnih riječi.
  • Opis : Prostor za opis sadrži 80 znakova. Pomoću njega možete jasno prenijeti svoju poruku korisniku. Ako je moguće, u ovaj odjeljak uvrstite sve ponude ili popuste kako biste osigurali da korisnik klika na vaš oglas. Obavezna je provjera pravopisnih i gramatičkih pogrešaka.

Lansirajte svoj oglas

Pokretanje kampanje

Nakon što završite s pisanjem oglasa, kliknite na gumb “spremi” i nastavite na posljednji korak postupka. U ovom odjeljku Google će vas pitati o vašoj tvrtki i podacima o plaćanju. Naplatit će vam se nakon što ste potrošili svoj postavljeni proračun ili 30 dana kasnije, ovisno o tome što se dogodi prije.

Izrada web stranice

Što sve radimo
Izrada web stranice je opsežan projekt koji uključuje nekoliko bitnih elemenata:

Boje i vizualni identitet

Odabir boja te osnovnog izgleda ili dojma koji želimo postići na našoj web stranici.

Logotip

Izrada loga koji je u skladu s misijom i vizijom tvrtke.
Redizajn postojećeg loga kako bi se postigao skladan izgled na web stranici.

Kreiranje sadržaja na web stranici

Ako želimo postići najbolje rezultate s novom web stranicom, ključno je pripremiti kvalitetan sadržaj. On treba opisivati vaše usluge ili proizvode, prezentirati vrijednost koju nudite te naglasiti po čemu se odvajate od konkurencije.
Sadržaj je bitan i za tzv. “SEO – Search Engine Optimisation“, ili optimizaciju web stranice za pretraživače kao što je npr. Google. Kroz kvalitetan sadržaj možemo naglasiti tzv. “ključne riječi” koje su relevantne za određenu temu, odnosno riječi koje ljudi najčešće upisuju u pretraživačke alate. Istraživanje koje ključne riječi su više ili manje u trendu, također je dio ovog zadatka.

info@aup-lav-com

098 744 998