Optimizacija web stranice

optimizacija web stranice za tražilice (SEO) Search Engine Optimisation

Što je optimizacija web stranice i što je SEO?

SEO web stranice ili Search Engine Optimization, znači “optimizacija za tražilice” vaše web stranice. Cilj je postići idealne postavke na web stranici koje su u skladu s postavkama tražilica (Google, Yahoo, Bing…), kako bi se prilikom pretraživanja pojmova, vaša web stranica pojavljivala što bliže vrhu u rezultatima pretraživanja. Takvo pretraživanje zovemo „organsko“, i odnosi se na rezultate pretraživanja koji nisu plaćeni.

Bitan zadatak u postavljanju dobrog SEO-a je i upoznavanje potencijalnih klijenata odnosno interesenata za sadržajem koji nudimo. Potrebno je dobro znati na koji način ljudi pretražuju određene pojmove, kakva pitanja postavljaju i koje odgovore traže. Kada to što bolje definiramo, u mogućnosti smo postaviti dobar SEO. To će nam omogućiti se da se povežemo s ljudima koji pretražuju na mreži rješenja koja nudimo.

Optimizacija web stranice je proces audita te procjene trenutnog stanja i prilagodbe te izmjene kojima postižemo bolju preglednost kod Google-a.

Optimizacija web stranice - SEO - Lav izrada web stranica
Lav izrada web stranica-dots

Koji rezultati pretraživanja su “organski”?

Organski rezultati pretraživanja su oni koji se zarađuju kroz učinkovit SEO, a ne plaćanjem odnosno oglašavanjem. U nastavku ćemo nabrojiti neke od savjeta koje nam daju veliki pretraživački alati, kako bi mogli sami postaviti dobar SEO na vašoj web stranici. Ključno je odabrati dobre “ključne riječi” i sa njima graditi vidljivost na Google-u. Ona se postiže ispravnom količinom teksta, spominjanjem ključne riječi u tekstu, ispravnim postavljanjem veličine naslova u kodu stranice, integracijom fotografija koje sadrže ključnu riječ, te opise fotografija, postavljanje url-a sa ključnom riječi. Sve te detalje google-ovi roboti skeniraju pohranjuju u svoje arhive, te izbacuju prilikom rezultata pretraživanja.
Za detaljnije upute, možete proučiti smjernice koje nam zadaje Google.

Stranice izrađujte prvenstveno za korisnike, a ne za tražilice

Razmislite o tome što čini vašu web stranicu jedinstvenom, vrijednom ili privlačnom

Pripazite na savjete koje možete naći o poboljšanju za tražilice, koje mogu suspendirati vašu stranicu, tzv. Hack trikovi

SEO web stranice