blog

GoogleAD kampanja upute za početnike – dio 1.

by | Marketing

GoogleAD kampanja upute za početnike – dio 1.

by | svi 5, 2020 | Marketing | 0 comments

Ako vodite tvrtku koja se predstavlja na online tržištu, znate da je teško boriti se s velikim igračima koji imaju velike budžete za oglašavanje i koji postoje već dugo.

Ipak, to ne znači da se ne možete izboriti za svoj dio prostora i online vidljivost. Uz pravi pristup koji uključuje kvalitetnu web stranicu ili web shop, prisutnost na društvenim mrežama i GoogleAD kampanju, možete postići dobre rezultate.

Utrka za dostizanje prve stranice rezultata Google pretraživanja vrlo je konkurentna. Pokušaj dolaska na prvu stranicu, čak i uz izvrstan SEO, može lako potrajati mjesecima ili čak godinu dana.

Info: Što je SEO? Search Engine Optimization ili optimizacija web stranice za tražilice. Više možete pročitati na sljedećem linku SEO Web stranice

Rezultati pretraživanja

Kako ih dijelimo i gdje se prikazuju

Organski i plaćeni

Rezultate pretraživanja dijelimo na organske i plaćene. Razlika je što su organski dobiveni na način da Google sam postavi vašu stranicu što bliže vrhu (a o tome ovisi mnogo faktora i potrebno je određeno vrijeme da web stranica isporučuje određene rezultate u pretraživanjima), dok su plaćeni kako sama riječ govori, oni rezultati koji se dobivaju plaćenim oglasima. Prema tome – i vaša stranica može odmah biti na vrhu ispred velikih igrača putem plaćenih oglasa.

Google AD oglasi (PPC) ili Pay Per Click eng. znači „Plati po kliku“ je Googleova usluga oglašavanja koja tvrtkama omogućava prikazivanje njihovih oglasa na Google-ovim stranicama rezultata pretraživanja. Oglasi se obično prikazuju pri vrhu ili na dnu Google SERP-ova (stranice rezultata pretraživača). Plaćene rezultate pretraživanja možete prepoznati prema malom prefiksu Ad na početku oglasa, ili riječi “Oglas” slika:

Plaćeni oglasi u odnosu na organski rezultat

GoogleAD-organski-i-placeni-rezultati-pretrazivanja

Korištenje Google AdWordsa uobičajena je i učinkovita marketinška strategija među tvrtkama koje žele dobiti svoje prve online kupce. U sljedeće dvije objave obraditi ćemo osnove koje će vam pomoći u razumijevanju GoogleAD oglašavanja. 

Prvi dio

Prednosti upotrebe Google AdWordsa

Google AdWords je moćan alat kada je u pitanju oglašavanje na mreži. Što ga čini tako sjajnim? Ispod je nekoliko prednosti koje tvrtke uživaju na Google-ovoj plaćenoj marketinškoj platformi:

Precizno ciljanje

S mnogim Googleovim mogućnostima ciljanja, vlasnici tvrtki mogu osigurati da se njihov oglas prikazuje samo potencijalnim kupcima. Vlasnici tvrtki mogu filtrirati svoju publiku na temelju geografskog položaja, dobi, ključnih riječi i više. Uz to, oni također mogu odabrati doba dana kada će se njihovi oglasi prikazivati ciljanoj publici. Čest je primjer da mnogo tvrtki koristi prikazivanje oglasa samo od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati. To je obično zbog činjenice da su tvrtke zatvorene ili vikendom sporije. Ovo može pomoći u povećanju potrošnje na oglase.

Plaćajte samo za rezultate

Ovo je vjerojatno najpopularnija prednost oglašavanja putem Google AD programa. Plaćate samo klikove na svoje oglase, umjesto pojavljivanja. To se naziva modelom oglašavanja s plaćanjem po kliku (PPC). Na taj način tvrtke štede novac samo plaćanjem kada korisnik poduzme mjere da pregleda njihovu web stranicu.

Ciljani uređaji

Google AD platforma za oglašavanje, omogućuje tvrtkama da odaberu vrstu uređaja na kojima će se prikazivati njihovi oglasi. Za mrežu pretraživanja možete birati između stolnih i tabletnih računala te mobilnih uređaja. Na prikazivačkoj mreži tvrtke mogu još više napredovati i ciljati određene uređaje poput iPhonea ili Windows-a.

Pokretanje oglasa na google ad platformi

To je posebno povoljno za lokalna poduzeća. Studije pokazuju da je 50% mobilnih korisnika koji su izvršili lokalnu pretragu na svom pametnom telefonu u roku od jednog dana posjetilo trgovinu, što lokalnim tvrtkama daje prednost da privuku pažnju, tako što su na vrhu u rezultatima pretraživanja.

Praćenje učinka

Google AD omogućuje tvrtkama da prate izvedbu svojih oglasa. To znači da možete pratiti broj korisnika koji pregledavaju i kliknu vaš oglas. GoogleAD vam također omogućuje praćenje broja korisnika koji poduzmu željenu radnju nakon pregledavanja vaše web stranice.
Ako još niste sigurni kako započeti postavljanje svog računa i kako profitabilno koristiti GoogleAD platformu, ovaj će vam vodič pomoći.

Ciljani uređaji

Google AD platforma za oglašavanje, omogućuje tvrtkama da odaberu vrstu uređaja na kojima će se prikazivati njihovi oglasi. Za mrežu pretraživanja možete birati između stolnih i tabletnih računala te mobilnih uređaja. Na prikazivačkoj mreži tvrtke mogu još više napredovati i ciljati određene uređaje poput iPhonea ili Windows-a.
Postavljanje GoogleAD kampanje

Priprema za PPC

Oglašavanje PPC (eng. Pay Per Click) odnosno „plati po kliku“, je moćan alat, ali samo kad se pametno koristi. Prije nego što preskočite na postupak izrade AdWords računa, morate utvrditi svoje ciljeve. Iako bi “veća prodaja” mogla zvučati kao sjajan cilj, internetsko oglašavanje zahtijeva da budite precizniji. Vrlo je malo vjerojatno da će netko posjetiti vašu web stranicu prvi put i odmah obaviti kupovinu. Internetska prodaja više ovisi o stvaranju i njegovanju odnosa povjerenja sa svojim potrošačem. Iz tog razloga tvrtka može upotrebljavati GoogleAD kampanje za brojne ciljeve. Kao što su:
  • Stvaranje prodaje
  • Prijave putem e-pošte
  • Povećavanje svijesti o robnoj marki
Iako je sasvim u redu imati više od jednog cilja, imajte na umu da ćete za postizanje različitih ciljeva morati voditi različite kampanje (više o tome kasnije). Osim identificiranja vašeg cilja, postoji još jedan vrlo važan preduvjet za oglašavanje na GoogleAD platformi, a to je izrada odredišne stranice (tzv. „Landing page“).

Odredišna stranica

Odredišna stranica je URL ili web stranica na koju korisnik „stigne“ kada klikne na vaš oglas. Odredišna stranica samostalna je stranica, za razliku od glavne stranice, dizajnirana tako da se usredotoči na određeni cilj. Odlična odredišna stranica ključna je za uspjeh vaše GoogleAD kampanje. Dobro dizajnirana i optimizirana odredišna stranica pomoći će pretvoriti posjetitelje u potencijalne kupce. Pri dizajniranju odredišne stranice imajte na umu sljedeće stvari:
Fokus odredišne stranice
dizajnirajte pojedinačne odredišne stranice za pojedinačne ponude. Odredišna stranica koja se fokusira na više ciljeva mogla bi zbuniti vaše posjetitelje.
Dodati „Poziv na akciju“
Ne zaboravite na svoju odredišnu stranicu uključiti i pravilno istaknuti željeni gumb poziva na akciju npr. „Kontaktirajte nas“ ili „Zatražite ponudu“.
Dajte ono što obećate
Vaša odredišna stranica trebala bi isporučiti sva obećanja navedena u oglasu. Na primjer, ako vaš oglas govori o popustu, provjerite sadrži li odredišna stranica navedeni popust.

Izrada web stranice

Što sve radimo
Izrada web stranice je opsežan projekt koji uključuje nekoliko bitnih elemenata:

Boje i vizualni identitet

Odabir boja te osnovnog izgleda ili dojma koji želimo postići na našoj web stranici.

Logotip

Izrada loga koji je u skladu s misijom i vizijom tvrtke.
Redizajn postojećeg loga kako bi se postigao skladan izgled na web stranici.

Kreiranje sadržaja na web stranici

Ako želimo postići najbolje rezultate s novom web stranicom, ključno je pripremiti kvalitetan sadržaj. On treba opisivati vaše usluge ili proizvode, prezentirati vrijednost koju nudite te naglasiti po čemu se odvajate od konkurencije.
Sadržaj je bitan i za tzv. “SEO – Search Engine Optimisation“, ili optimizaciju web stranice za pretraživače kao što je npr. Google. Kroz kvalitetan sadržaj možemo naglasiti tzv. “ključne riječi” koje su relevantne za određenu temu, odnosno riječi koje ljudi najčešće upisuju u pretraživačke alate. Istraživanje koje ključne riječi su više ili manje u trendu, također je dio ovog zadatka.

info@aup-lav-com

098 744 998